Vacatures zoeken

Mijn profiel

Voor werkzoekenden, werkenden of werkgevers in de zorg. Registeer nu en maak je eigen zorgprofiel.

Minister sluit akkoord met wijkverpleging

Volgend jaar moeten wijkverpleegkundigen al minder papierwerk krijgen. Dat is dinsdag afgesproken tussen minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en vertegenwoordigers van wijkverpleegkundigen, zorgverzekeraars, toezichthouders en zorgaanbieders.

Het gesprek was het gevolg van de actiedag van V&VN, afgelopen maandag. De partijen hebben tien knelpunten aangewezen die moeten worden aangepakt. Zo moet gekeken worden hoe er een einde kan komen aan het elke vijf minuten registreren van handelingen. Verder wordt bekeken hoe de zorginkoop eenvoudiger kan en moet digitalisering papierwerk verminderen. Ook zal gekeken worden of er een maximumnorm kan komen voor de administratieve last per week.

Oplossingen in de praktijk

In het voorjaar van 2018 moeten deze punten in een plan voor de sector wijkverpleging zijn uitgewerkt en daarna in de praktijk worden doorgevoerd. Hierdoor moeten wijkverpleegkundigen op korte termijn minder regeldruk ervaren. 

Bureaucratie in de wijkverpleging 

Duizenden verpleegkundigen en verzorgenden voerden maandag actie om de administratieve rompslomp in de zorg te verlagen. Papierwerk dat in hun ogen onnodig is, lieten de wijkverpleegkundigen links liggen. Door minder bureaucratie krijgen ze meer tijd voor de patiënten.

Tijdens de actie, voerde het V&VN telefoonteam ruim 200 intensieve gesprekken met verpleegkundigen over wat registratie in de praktijk voor hen betekent. Hier kwam een top vijf van registratie-ergernissen uit. Meer dan 3.500 verpleegkundigen vertelden hun verhaal online en #meerzorgminderpapier was de hele dag trending op Twitter, met veel foto's van deelnemende verpleegkundigen. De belangrijkste uitkomsten: bijna driekwart besteedt meer dan 25 procent van zijn of haar tijd aan registratie. Veertien procent van die taken heeft direct te maken met de patiënt; de rest niet. Gisteren sprak V&VN over de uitkomsten in gesprek met minister Hugo de Jonge van VWS.

Bron: ANP/Nursing

Email: