Onderwijsvormen

Veel banen in Zorg en Welzijn vragen om gerichte scholing. Een diploma biedt veel mogelijkheden voor werk en doorgroeimogelijkheden. Hieronder de verschillende onderwijsvormen.
 
De beroepsopleidende leerweg (BOL)
De beroepsopleidende Leerweg is een dagopleiding, waarbij je 70% van de tijd naar school en de andere 30% je stage loopt bij een erkend leerbedrijf/werkgever. De school helpt je bij het zoeken naar een stageplek. Je leert volgens schoolroosters, ook stages vallen binnen de studieperiodes.
 
De beroepsbegeleidende leerweg (BBL)
Dit traject wordt ook wel werkend leren genoemd. Dit houdt in dat je meestal één dag in de week naar school gaat. De rest van de week werk je bij een werkgever/leerbedrijf.
 
HBO/WO (voltijd, deeltijd of duaal)

HBO en WO opleidingen kun je op meerdere manieren volgen. Bij de deeltijdvariant ga je enkele dagdelen in de week naar school, vaak ’s avonds. Bij de duale variant werk je als leerling bij een werkgever en ontvang je een salaris. Duale opleidingen zijn volwaardige hbo-opleidingen, met hetzelfde inhoudelijke studieprogramma als de voltijd opleiding.
 
Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voor studenten en scholieren
Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voor studenten en scholieren verstrekt studiefinanciering, erkent diploma’s en organiseert examens.  Meer informatie hierover op de website van DUO.