Eerstelijnszorg

Werken in de Eerstelijnszorg

Zorg dicht bij huis. De eerstelijnszorg is het eerste aanspreekpunt voor mensen met lichamelijke of geestelijke klachten, zoals een huisarts, tandarts of psycholoog. Het is zorg waar mensen zonder een verwijzing terecht kunnen.

Wat doe je?

Een baan in de eerstelijnszorg vraagt veel eigen inzicht en soms ook zelfstandigheid: je maakt deel uit van een team, maar werkt ook alleen of in het huis van je cliënt. Vanzelfsprekend heb je regelmatig werkoverleg met collegazorgverleners. De werktijden in de eerstelijnszorg verschillen per organisatie en functie.

Wat wordt er van je gevraagd?

Zorgverleners in de eerstelijnszorg kunnen het grootste gedeelte van de mensen met lichamelijke en psychische klachten meteen helpen. Je begeleidt mensen bijvoorbeeld bij:
- het genezen van een alledaagse ziekte (zoals griep)
- zwangerschap en bevalling
- leven met een chronische ziekte leven met een geestelijke of lichamelijke beperking

Als het nodig is, kan een zorgverlener uit de eerstelijnszorg iemand doorverwijzen naar bijvoorbeeld het ziekenhuis (tweedelijnszorg) of de geestelijke gezondheidszorg.

Juiste zorg voor de patiënt regelen

Domenique werkt sinds drie jaar bij Huisartsenposten Amsterdam. Zij begon daar als doktersassistente en sinds anderhalf jaar is zij triagist. In de zorg heeft Domenique altijd al willen werken. Eerst als verpleegkundige maar dat kon door privéomstandigheden niet door gaan. Toen is zij de opleiding tot doktersassistente gaan volgen.

Meer lezen