Geestelijke gezondheidszorg

Werken in Geestelijke gezondheidszorg

Een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg biedt hulp aan volwassenen, kinderen en ouderen bij psychische problemen en bij ernstige psychische en psychiatrische ziektes. Bijvoorbeeld aan depressiviteit, eetstoornissen, overspannenheid, burn-out, straatvrees,  ADHD, verslaving of schizofrenie.

Wat doe je?

Als je mensen begeleidt in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) ondersteun je hen bij het vinden van een weg in de samenleving. Professionele hulp in de GGZ is bedoeld om mensen te helpen hun emoties en gedachten weer op orde te brengen, stress te verminderen en hun dagelijks leven op gang te krijgen.

Wat wordt er van je gevraagd? 

Je moet als zorgprofessional stevig in je schoenen staan. Geduld hebben. Het is een vak dat vraagt om creativiteit en flexibiliteit. Afhankelijk van de vorm van hulpverlening wordt jouw inzet bepaald:
24-uurszorg Sommige mensen hebben zulke grote psychische of psychiatrische problemen dat ze niet meer zelfstandig of bij hun familie kunnen leven. Ze worden permanent opgenomen: 24 uur per dag, zeven dagen per week. Dit betekent dat je onregelmatige diensten draait.
Dagbehandeling Mensen voor wie 24-uurszorg overbodig is, maar meer nodig hebben dan een gesprek, kunnen terecht voor dagopvang of begeleiding. Denk aan mensen die overdag naar een vorm van dagopvang gaan of die in een 'zelfstandige' woongroep wonen en dagelijks begeleiding krijgen.
Op afspraak Cliënten komen over het algemeen op afspraak naar de instelling of kunnen er gewoon binnenlopen. De hulp is in principe voor iedereen toegankelijk.

Het leven van bewoners kleur geven

In 2014 ging Sophie op zoek naar een baan. Ze had haar mbo-diploma Sociaal Pedagogisch Werker en hbo-diploma Sociaal Pedagogisch Hulpverlener op zak en dacht wel even een baan binnen te slepen. Maar wat wilde ze? Waar wilde ze werken en met welke doelgroep? Sophie besloot om nog een opleiding Leraar Pedagogiek te volgen maar stopte na een paar maanden. Haar passie lag bij de zorg. Ze moest accepteren dat de studententijd voorbij was en richtte zich op de toekomst: Op zoek naar de juiste baan.

Meer lezen