Jeugdhulp

Werken in de Jeugdhulp

Ieder kind heeft het recht om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Dat gaat niet altijd vanzelf. Soms is er hulp nodig voor het kind, de jongere of voor het hele gezin. 

Wat doe je?

Binnen de jeugdhulp kun je in verschillende functies kinderen en jongeren (tot ongeveer 25 jaar) helpen bij problemen. Je biedt ze veiligheid en perspectief op een prettig bestaan. In sommige gevallen wonen de kinderen of jongeren niet meer thuis maar binnen een instelling, omdat er problemen zijn in het gezin die de ontwikkeling van het kind of jongere ernstig verstoren. Op basis van een behandelplan worden deze kinderen of jongeren begeleidt in hun ontwikkeling en zelfstandigheid.

Als je werkt in de jeugdhulp, staat het belang van je cliënt voorop. Als hulpverlener heb je niet alleen met de jongere zelf te maken, maar ook met de ouders of verzorgers en andere gezinsleden, zoals broers en zussen.

Wat wordt er van je gevraagd?

Je bouwt aan de relatie met de jongere en zijn omgeving en ondersteunt bij de jongeren zodat ze zonder ons weer verder kunnen. Zo maak je bijvoorbeeld een familieplan met het hele gezin. Aansluiten bij het diepere verlangen van het kind en het kind zien als kind en niet als probleem, is heel belangrijk. Het gedrag van de jongere kan heftig zijn. Erbij blijven, kunnen verdragen en continue onderzoeken en nieuwsgierig blijven, zijn ontzettende belangrijke kwaliteiten van de professional.

Jeugdhulp Amsterdam

Wil je meer weten over carrièrekansen in de jeugdhulp in Amsterdam? Bezoek dan de website www.jouwkansenindejeugdhulp.nl Deze website bestaat uit inspirerende loopbaanverhalen van jeugdhulpprofessionals en een handige tool die kansen in de jeugdhulp weergeeft afhankelijk van opleiding en werkervaring. Bekijk ook het Loopbaanoverzicht met opleidingen en functies in de jeugdhulp Amsterdam.

Jongeren begeleiden naar zelfstandigheid

Karen had op de middelbare school nog geen idee wat ze later wilde worden. Ze hield van sporten, dus koos ze na het VMBO voor de sportopleiding. In haar klas zaten allerlei jongeren met ieder hun een eigen verhaal. Sommige hadden het niet makkelijk thuis. Dat raakte Karen en zij wilde haar klasgenoten helpen. Ze bouwde hechte vriendschappen op en leerde een ambulant jeugdzorgwerker van een klasgenoot kennen. Toen wist ze dat ze ook jeugdzorgwerker wilde worden. Karen werkt nu bij Spirit als ambulant woonbegeleider.

Meer lezen