Verstandelijk Gehandicapten Zorg (VGZ)

Werken in Verstandelijk gehandicaptenzorg

Kenmerkend voor de gehandicaptenzorg is dat de zorg en ondersteuning geboden wordt bij álle aspecten van het leven: wonen, werk en dagbesteding, vrije tijdsbesteding, sociale activiteiten, gezondheid en veiligheid. Kenmerkend is ook dat het gaat om mensen van alle leeftijden, van 0 tot 100. Zij hebben vaak een groot deel van hun leven zorg en ondersteuning nodig.

Wat doe je?

Je geeft zorg voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke, en/of zintuigelijke beperking, oftewel handicap. Er zijn drie vormen van gehandicaptenzorg. Zo kun je zorgen voor mensen met een lichamelijke beperking, verstandelijke beperking of zintuigelijke beperking. Zorg en ondersteuning kan thuis of in een instelling geboden worden.

Wat wordt er van je gevraagd?

Iedere beperking vraagt om een eigen benadering. Sommige mensen met beperkingen moeten bijvoorbeeld leren omgaan met een rolstoel, een prothese of een blindengeleidehond. Anderen leren allerlei dagelijkse handelingen zoals boodschappen doen. Bij het verlenen van hulp en zorg moet je rekening houden met de mogelijkheden, vaardigheden en wensen van de gehandicapten en hun directe omgeving.

 

Bijdragen aan het geluk van de cliënt

Joris is persoonlijk begeleider voor mensen met een verstandelijke beperking bij De Waerden. Hij begon daar met werken als vakantiekracht en bleef er hangen. Want hij was toch al van plan een opleiding in de zorg te gaan volgen.

Meer lezen