Bijdragen aan het geluk van de cliënt

Joris is persoonlijk begeleider voor mensen met een verstandelijke beperking bij De Waerden. Hij begon daar met werken als vakantiekracht en bleef er hangen. Want hij was toch al van plan een opleiding in de zorg te gaan volgen.

Waarom de zorg?

In mijn werk is het belangrijk dat ik goed kan luisteren, observeren, rapporteren en methodisch handelen. Ik begeleid mensen op een dagbestedingsplek op de groep en ik plaats en begeleid cliënten die bij ondernemers (willen) werken. Het leukste in mijn werk is het projectmatig werken en dat je kunt bijdragen aan een gelukkig leven.

Joris’ werkweek

Op maandag begeleid ik een groep op de dagbesteding. Op dinsdag is het project ambulante dagbesteding. Dan heb ik veel afspraken met onder andere collega-begeleiders, cliënten, verwanten, ondernemers en instellingen. Ik begeleid cliënten op locatie en verwerk / rapporteer de afspraken. Daarnaast zijn er overleggen met collega’s en overhead als gedragsdeskundigen, projectmanagers, teamleiders en communicatiemedewerkers.

"Samen met een cliënt werk je aan zijn of haar ontwikkeling. Je helpt iemands leven nuttig in te vullen en dat is fijn."

Resultaat boeken

Er heerst een goede en veilige sfeer op de werkvloer en tussen de collega’s. Mijn werk is uitdagend en het management biedt mogelijkheden voor mijn ontwikkeling als werknemer en staat open voor nieuwe ideeën.
In het werk met de cliënten richten we ons op hun wensen met betrekking tot de dagbesteding en daarmee aan een nuttige invulling van hun leven. Wij dragen bij aan hun geluk. We nemen de cliënten serieus en werken samen aan hun ontwikkeling. Ik vind dat erg fijn omdat er vaak resultaten worden geboekt.

Welke opleiding heb je nodig voor deze functie?

Joris heeft de vierjarige opleiding MMZ-4 gevolgd, maar met andere vergelijkbare opleidingen kun je deze functie ook vervullen. Bijvoorbeeld de opleiding persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg of begeleider specifieke doelgroepen.

De Waerden biedt maatschappelijke ondersteuning, langdurige zorg en jeugdzorg voor mensen met een beperking in Noord-Holland Noord.