Een band aangaan met je jongere

Twintig jaar geleden raakte Marjolein bij een opname in een epilepsiekliniek (wat ze overigens niet bleek te hebben) aan de praat met een nachtzuster die Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) studeerde.  Dat inspireerde Marjolein om ook MWD te gaan doen. Nu werkt ze al meer dan 15 jaar voor Streetcornerwork.

Onvoorwaardelijke steun

Niet iedereen heeft het altijd even makkelijk. Niet iedereen heeft een fijn netwerk om op terug te vallen en ik vind dat we voor elkaar moeten zorgen en elkaar moeten steunen. Het onvoorwaardelijk naast je cliënt blijven staan als hij of zij je nodig heeft en er echt voor iemand zijn. Dat is hoe mensen er weer bovenop kunnen komen en je handje weer los kunnen laten.

Ideale werkplek

In het eerste jaar van de opleiding MWD wees mijn mentor de weg naar Streetcornerwork. Ik volgde daar mijn snuffelstage en later ook mijn derdejaars stage. Ik heb steeds contact met ze gehouden want dit was mijn ideale werkplek! Toen er in 2001 een vacature vrij kwam, kon ik er meteen terecht.  De eerste vijf jaar werkte ik als veldwerker dak- en thuisloze jongeren bij team Centrum en daarna (met een uitstapje van 3 jaar naar het Supportteam van de Jellinek) bij VIA. VIA is een effectieve aanpak voor jongeren die door een veelvoud aan problematiek niet meer naar school of werk gaan, of dreigen uit te vallen. Denk daarbij aan schulden, psychische problemen, huisvesting enzovoort. Ik heb in de stadsdelen centrum, geuzenveld, centrum/oost, zuid en west gewerkt en nu in noord.

"Ik hou er van om ‘puzzeltjes’ op te lossen, bepaalde zaken voor een cliënt voor elkaar te krijgen die eerst niet mogelijk waren.”

Puzzels oplossen

Ik heb enorme vrijheid om volgens de methodiek die Streetcorner gebruikt (straathoekwerk en presentiebenadering) met mijn cliënten aan de slag te gaan. Door het vertrouwen dat ik krijg van mijn leidinggevende en de organisatie kan ik vanuit die autonomie heel creatief te werk gaan. Ik hou er van om ‘puzzeltjes’ op te lossen, bepaalde zaken voor een cliënt voor elkaar te krijgen die eerst niet mogelijk waren. Bijvoorbeeld een jongere uit een rottige en schrijnende thuissituatie weghalen, inbrengen op de veldtafel in Amsterdam, hem laten overbruggen op een plek buiten Amsterdam, daar ook in behandeling voor GGZ te krijgen en met die indicatie weer een hele fijne werk- en beschermde woonplek in Amsterdam te laten plaatsen. Dit alles met een uitkering en briefadres in Amsterdam. Dat soort masterplannen!

Praktische aanpak

Bij VIA duurt een dag ongeveer van 09.00 tot 17.00 uur. Gemiddeld zie ik ongeveer 6 cliënten op een dag waar ik gesprekken mee voer of ik ga mee naar afspraken. Vaak zijn dit afspraken in Amsterdam-Noord waar ik werk maar dit kan ook bij DWI Jan van Galenstraat, HvO of een daklozeninloop zijn. Op woensdag zit ik in de ochtend een paar uur op het Jongerenpunt van DWI en voor de rest fiets ik door Noord om met en voor cliënten dingen te regelen. Bij VIA gaan we ontzettend snel en vooral eerst praktisch aan de slag. Als je elkaar wat beter leert kennen dan kun je vanzelf de diepte in gaan qua problematiek. Er zijn vaak veel praktische zaken die al kunnen worden opgepakt en waardoor je een band kunt aangaan met je jongere.

Betrokken collega’s

VIA heeft een groot team verdeeld over meerdere subteams in alle stadsdelen. We hebben een superactief en betrokken team. Samen hebben we een heel groot netwerk met zeer korte lijntjes en een heleboel ervaring waar we allemaal profijt van hebben. Ik heb echt hele toffe collega’s!

Welke opleiding heb je nodig voor deze functie?

Een relevante hbo-opleiding als Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en vooral affiniteit met de doelgroep.
 
Streetcornerwork werkt met jongeren en langdurig verslaafden die veelal meervoudige problemen hebben. Ze zijn de relatie met de samenleving kwijt geraakt of dreigen dit te verliezen. Veldwerkers van Streetcornerwork leggen actief contact met deze groepen in hun sociale omgeving.