Op de fiets van cliënt naar cliënt

Beaudine is Verzorgende 3 IG en werkt bij Amstelring Wijkzorg in team Zijdelhof in Uithoorn. Ze raakte geïnspireerd om in de zorg te werken door haar moeder, die op een Psychiatrische Geriatrie afdeling in een verpleeghuis werkte. Beaudine ging vaak met haar mee om bijvoorbeeld bewoners met dementie te begeleiden bij de maaltijden.

Tijd voor de cliënt

Ik zorg graag voor mensen. Met name voor mensen die hulpbehoevend zijn. Daarnaast heb ik altijd al interesse gehad in het medische aspect. De werkzaamheden zijn afwisselend en iedere werkplek is weer anders, want achter elke voordeur schuilt een verhaal. Bij mooi weer fiets ik van cliënt naar cliënt, heerlijk is dat. In dit werk heb je ook meer individuele tijd voor de mensen dan bij veel andere banen in zorg en welzijn.

Onverwachte situaties

Van tevoren weet je niet wat voor situatie je aantreft. Een keer rook ik een brandlucht toen ik voor de deur van een cliënt stond. Dan is het spannend wat je om de hoek aantreft. Deze cliënt was een maaltijd aan het opwarmen in een pannetje en dat brandde aan. De kamer zag blauw van de rook. Ik heb de gaspit uitgedraaid en de ramen en deuren opengezet. Als ik tien minuten later was gekomen, zou er waarschijnlijk brand zijn geweest. Vervolgens heb ik contact gezocht met de huisartensenpost omdat de mevrouw een benauwde indruk maakte.

"Iedere werkplek is anders, want achter elke voordeur schuilt een verhaal."

15 – 20 cliënten per dag

Mijn dag begint om 7.30 uur op kantoor en vanaf 7.45 uur tot ongeveer 12.30 uur werk ik in de wijk. Doordeweeks werken we met zijn drieën en in het weekend met twee collega’s. Ik bezoek in de ochtend zo’n 15 cliënten. In een avonddienst zijn het er ongeveer 20. Een bezoek varieert van 10 tot soms wel 45 minuten. Mijn taken wisselen van het begeleiden bij douchen en aankleden, tot het injecteren van bijvoorbeeld insuline. Ik ben veel zelfstandig onderweg, maar mijn collega’s zijn altijd dichtbij. Zowel telefonisch als in een noodsituatie.
 
De middagen bestaan o.a. uit overleg met verschillende disciplines zoals een huisarts, apotheek, fysiotherapeut of diëtiste. Er is contact met familie, waarna een zorgplan aangepast kan worden. Of we brainstormen met collega’s over het verbeteren van de zorg.

Welke opleiding heb je nodig voor deze functie?

Beaudine heeft voor deze functie de opleiding Verzorgende 3 IG gevolgd op het ROC TOP in Amsterdam, locatie De Klencke.

Amstelring heeft een gevarieerd aanbod aan wonen, zorg, welzijn en dienstverlening voor ouderen, (chronisch) zieken en mensen met een lichamelijke beperking, in Amsterdam, Amstelveen en Diemen.